VertrouwensContactPersoon (VCP-er)

S.V. Harfsen heeft een VertrouwensContactPersoon
Sport (VCP)

De VCP-er van SV Harfsen voetbal is Monique van Wijk, telnr 06.49127782.

S.V. Harfsen wil een veilige sportvereniging zijn, waar iedereen met plezier met zijn of haar sport actief kan zijn en zich thuis voelt binnen de vereniging. Met elkaar doen we er alles aan om zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen.

Maar stel nu dat …
De praktijk heeft laten zien dat binnen sportverenigingen in de omgeving er toch sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Binnen S.V. Harfsen willen wij dit graag vóór zijn.
Dat is één van de redenen waarom S.V. Harfsen een vertrouwenscontactpersoon (VCP-er) heeft aangesteld. Zij is een centraal aanspreekpunt om er met elkaar voor te zorgen dat het binnen de vereniging leuk en veilig blijft.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van S.V. Harfsen?

Iedereen kan aankloppen bij de VCP-er: trainers, coaches, ouders, begeleiders en de sporters zelf. Daarbij: Snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert, en evt. herhaling kan zo voorkomen worden.

De vragen die je hebt kunnen gaan over:

• Pesten en gepest worden
  • Het gevoel hebben dat je er niet bij hoort
  • Grensoverschrijdend gedrag; de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig
  • Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
  • Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team
  • Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is
  • Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag

Als je twijfelt of je vraag bij de VCP-er past, kun je die vraag ook stellen.

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?

De gesprekken die er tussen jou en de VCP-er van S.V. Harfsen plaatsvinden zijn vertrouwelijk, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:
a. toestemming voor hebt gegeven
b. van op de hoogte bent

Het betrekken van anderen of elders advies vragen bij anderen kan belangrijk zijn, maar zal dus nooit zonder overleg en toestemming gebeuren!

De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan dit bestuur of er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden. In deze rapportage zullen geen namen genoemd worden.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Monique van Wijk (VCP-er) telnr. 06.49127782.