Harfsen 4 1998

Keeper Jopie Klein Baltink anno 1965 op 't SchoolderIn de rubriek "Oude Doos" worden onderdelen uit de historie van Harfsen opgenomen. In dit eerste stuk een inzending van Klaas Haak die bij het installeren van zijn nieuwe PC het stuk over Harfsen 4 uit 1998 tegen kwam. Anno 2015 zijn het alleen Henk de Greef en Klaas Haak zelf die nog voetballen van dit gezelschap. Het verhaal vertelt echter niet of de oude PC van Klaas ook uit 1998 stamt...

Harfsen 4, een nadere kennismaking.

Nu de winterstop eens vroeg heeft toegeslagen (eerst was het een overvloed aan water, nu lijkt de vorst toe te slaan), is het goed om de spelers van Harfsen 4 eens nader onder de loep te nemen. Deze nadere kennismaking zal misschien leiden tot meer begrip voor situaties. Acties die men zonder die kennismaking op z’n minst als “hilarisch” zou kenmerken, zullen nu als “enig mogelijke oplossing” volledig geaccepteerd kunnen worden. Wij vragen u daarom vriendelijk eerst te lezen en pas dan te oordelen.

Dick D(ijkerman): Keeper.

Maakt veel indruk op de tegenstander met zijn imposante lichaam en vervaarlijke acties in het doel-gebied. Komt door zijn lengte echter wat moeilijker bij de grond, wat het handwerk niet ten goede komt.

René S(chiphorst): Back.

Kent veel blessureleed. Komt daardoor niet echt toe aan de “bijtertjes”-functie die hem is toegedacht. Tegenstanders zien hem vaak ook niet staan. Kan ook komen doordat het kerststalfabricageseizoen, waarin hij een prominente rol vervult, behoorlijk lang duurt.

Henk de G(reeff): Voorstopper.

Kopsterk. Vast aan de bal. Blessuregevoelig als gevolg van overbelasting van de knieën. Wordt in tegenstelling tot René S. niet makkelijk over het hoofd gezien. Althans door de tegenstander. Bij zijn aanvallende acties lijken zijn medespelers daar geen moeite mee te hebben.

Klaas H(aak): Laatste man.

Organisator, inspirator, vaste rots in de branding, charismatisch leiderschap, “zekerheidje”. Haalt het beste uit zijn medespelers, laat hen beter functioneren. Zijn opbouwende kwaliteiten zijn daarnaast nog eens legendarisch.

Dick L(oman): Back.

Typisch bijtertje. Komt goed tot zijn recht in verdedigende functie. Heeft echter ook aanvallende aspiraties.

Appie J(immink): Back.

Onvermoeibaar. Werkt als een paard. Loopt vaak zijn eigen passes achterna omdat niemand anders dat doet. Richtingsgevoel is nog voor verbetering vatbaar.

Jan M(uilerman): Middenvelder.

Heeft vooral verdedigende kwaliteiten (als enige middenvelder). Ontregelt met vroeg storen de tegenstander en verovert de bal. Weet dan echter niet altijd een juist vervolg te geven aan zo’n actie.

Bertus S(choneveld): Middenvelder.

Loopwonder. Overal op het veld te vinden. Overigens niet altijd op het juiste moment. Heeft z’n scorend vermogen dit seizoen behoorlijk opgeschroefd door nu ook, soms, in minder moeilijke situaties doeltreffend te zijn.

Antoon L(ubberding): Middenvelder.

Niet meer zo’n loopwonder. Geeft soms ruiterlijk toe dat persoonlijke tegenstanders te sterk zijn (voor hem) en doet daar dan niets meer aan. Heeft anderzijds nog wel eens bevliegingen die, gepaard gaande met nog steeds wel enig voetballend vermogen, tot doelpunten leiden.

Rob D(ommerholt): Middenvelder.

Man met bovenmatige belangstelling voor uiterlijke verschijning. Uit dat met schoenen van moderne snit en “passende” kleurstelling. Neemt belabberd loopcomfort daarvoor op de koop toe. Heeft echter  negatieve effecten op voetballend vermogen waardoor opbouw van het spel van de ploeg ernstig in het gedrang komt.

Rob F(ransen): Aanvaller.

Voldoet met zijn verschijning aan het stereotiepe beeld van de recreatieve voetballer. Voldoet met zijn loopvermogen aan het stereotiepe beeld van de recreatieve voetballer. Voldoet met zijn scorend vermogen aan het stereotiepe beeld van de recreatieve voetballer. Voldoet met de duur van zijn verblijf na de wedstrijd aan het stereotiepe beeld van de recreatieve voetballer.

Gerrit J(immink): Aanvaller.

Nestor van de ploeg. Pikt nog steeds zijn goaltjes mee. Doseert zijn acties. Kan op onnavolgbare ze (ook door hemzelf niet meer te reproduceren) wijze een tegenstander in de luren leggen. Gezien zijn respectabele ouderdom is negentig minuten echter vaak teveel van het goede.

Henry J(immink): Aanvaller.

Type Speedy Gonzales. Onduidelijk of zijn snelheid ter compensatie van zijn balbehandeling is opgebouwd dan wel dat die balbehandeling een gevolg is van zijn onwaarschijnlijke snelheid. Duidelijk is wel dat die snelheidsacties slechts in steeds beperktere mate beschikbaar zijn. Scoren en falen liggen dan ook heel dicht bij elkaar.

Gert L(ensink): Assistent-scheidsrechter.

Sterk aan de vlag. Strak aan de lijn. Feilloos gevoel voor gevaar. Reageert indien mogelijk meteen middels een vlagsignaal. Jarenlange carrière in de voetballerij wordt naadloos voortgezet in de scheidsrechterij.

Rinus L(eidekker): Speler-coach-trainer-leider.

Heeft naast zijn drukke werkzaamheden als trainer-leider-coach van Harfsen D1 en Labor D1, cursist bij de trainersopleiding en recreatief volleyballer af en toe ook tijd voor Harfsen 4. Sterke pep-talks in de rust, haarscherpe analyses na de wedstrijd. Helaas worden ze nooit begrepen.

Kortom, een zeer markant gezelschap dat als losse individuen weinig potten zal breken, een enkeling uitgezonderd, doch onwaarschijnlijk grote synergetische effecten oproept wanner ze als team het veld betreden. Een bezoek aan deze ploeg zal u dan ook nimmer teleurstellen.