Gertie Wichers

Trainer Gertie WichersVan de trainer

Trainer seizoen 2003/2004 tot en met 2004/2005.

Door de redactie werd mij gevraagd om als nieuwe trainer van Harfsen een stukje te schrijven voor de Harfsen-site.

Dagelijks leven

Als geboren en getogen Harfsenaar ben ik voor de meeste dorpsgenoten natuurlijk geen onbekend gezicht. Ik ben 38 jaar en getrouwd met Annet. Na twee prachtige dochters, Lotte en Tessa, werden we in mei verblijd met de geboorte van zoon Jur zodat het een gezellige, drukke boel is in huize Wichers.
In het dagelijkse leven ben ik als financieel controller werkzaam bij TPG Post Rayon Twente in Hengelo(Ov).

Voetbalcarrière

Mijn grote hobby en passie is sport waarbij voetbal onbetwist op nummer 1 staat.
Van mijn 6e tot 27-ste heb ik bij SV Harfsen gevoetbald. Ik had het geluk deelgenoot te zijn van een hele goede voetballichting zodat we in de jeugd en ook bij de senioren menig kampioenschap hebben mogen vieren. Met een groot deel van de huidige selectie heb ik dan ook jaren zelf gevoetbald.
In 1991 kwam er door een hernia een abrupt einde aan mijn actieve “voetbalcarrière”. Het zelfde jaar heb ik de eerste schreden gezet richting trainersschap door samen met Wim Varenbrink het tweede elftal te begeleiden.

Jeugdtrainer

Na drie jaar Harfsen 2 te hebben begeleid heb ik besloten om de opleiding JVT (jeugdvoetbaltrainer) te gaan volgen bij de KNVB en de overstap te maken van Harfsen naar s.v. Haarle. Vier jaar met heel veel plezier met de B en A jeugd van s.v. Haarle gewerkt. In het derde jaar Haarle heb ik via de applicatiecursus (10 lessen) TC-III gehaald zodat ik standaard elftallen t/m de vijfde klasse mocht trainen.
Na vier jaar Haarle wilde ik een stapje hogerop en kwam ik terecht bij W.H.C.Z. uit Zutphen. Doelstelling was hier om met de B1 te promoveren van de regionale Hoofdklasse naar de landelijke 3e divisie. Het eerste jaar lukte het niet maar in het tweede jaar grepen we in een spannende competitie op de slotdag de hoofdprijs. Afgelopen jaar hebben we ons met veel eerste jaars B-spelers goed staande weten te houden in de derde divisie en zijn keurig in de middenmoot geëindigd.

Hoofdtrainer

Na 7 jaar jeugdtrainer wilde ik graag de overstap naar een eerste elftal maken. Om 3e of 4e klasse te mogen trainen betekende dit wel dat ik TC-II moest halen. Een pittige leerzame cursus die ontzettend veel inzet en tijd vergt maar de moeite absoluut waard is. In mei 2003 heb ik TC-II met succes en mooie cijfers afgerond.
Nu nog een club, na in gesprek en rond te zijn geweest met twee clubs uit Overijssel is het uiteindelijk verrassend en onverwachts de plaatselijke S.V. Harfsen geworden. Een hele uitdaging mede doordat iedereen mij kent en omgekeerd. Je komt elkaar dus niet alleen op het voetbalveld tegen maar ook in het dorp. Een treffend voorbeeld hiervan is het afgelopen Harfsens feest waarbij ik na afloop tegen Annet zei: ik ben door heel veel mensen aangesproken en heb het hele feest alleen maar over voetbal gepraat. Van Annet kreeg ik het bemoedigende antwoord: dat maakt toch niks uit dat doe je anders ook.
De selectie voor het komende seizoen heeft een flinke wijziging ondergaan. Tien jongens van de A1 hebben de overstap naar de selectie gemaakt zodat de gemiddelde leeftijd flink omlaag is gegaan.

Voor het komende seizoen hebben we een drietal doelstellingen geformuleerd:
1) Handhaving eerste en tweede elftal in respectievelijk de 3e en reserve 3e klasse.
2) Gedoseerd inpassen van de jeugdspelers in het 1e, 2e en 3e elftal waarbij de ontwikkeling van de voetbalcapaciteit voorop staat zodat voor de langere termijn het huidige voetbalniveau binnen s.v. Harfsen gewaarborgd blijft.
3) De belangrijkste: PLEZIER in het voetballen.

De stelling: Plezier leidt tot Prestatie en Prestatie leidt tot Plezier heb ik hoog in mijn vaandel. Om tot plezier en prestatie te komen moeten er een tweetal voorwaarden in het team voorhanden zijn om het maximale rendement ( = ook plezier) uit de spelerskwaliteiten te halen:
* Een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit (inzet, passie, strijd, winnermentaliteit, goede voorbereiding, trainingsbezoek, etc)
* Teambuilding (samen sterk, voor elkaar door het vuur, taakgericht, trainings-opkomst, groepsdiscipline, etc).

Vanuit deze visie wil ik samen met de spelersgroep en het enthousiaste goede begeleidingsteam om mij heen de uitdaging graag aangaan om de drie bovengenoemde pittige doelstellingen waar te maken.
Ik hoop dat het komende jaar menig dorpsgenoot de gang naar Sportpark “t Schoolder zal maken om de prestaties van het eerste, tweede, derde en al die andere teams te komen aanschouwen.

Tot ziens, Gertie Wichers (aug ’03)