Harfsen blijft in het spoor van de koplopers - Harfsen

Harfsen blijft in het spoor van de koplopers

FC Winterswijk 1

4e klasse H

3 december 2022 14:00

R.G. Sleiderink

Sportpark 't Schoolder
7217TE
HARFSEN

Iedereen zit er klaar voor vanmiddag, op wat een makkelijk potje lijkt te worden, maar voorafgaande aan de wedstrijd moet eerst het eerste van Harfsen nog even tegen Winterswijk voetballen. Natuurlijk wat vervroegd want ook de spelers willen graag het Nederlands elftal kijken.

Vooraf is er wat spanning bij de supporters want de geijkte doelpuntenmakers Ruben en Chiel zijn geblesseerd uit de vorige wedstrijd gekomen, wie moet nu de doelpunten maken?
De staf heeft daar minder moeite mee, het is wat het is en dit seizoen blijkt al dat de doelpunten netjes verdeeld worden over de spelers, ze kunnen allemaal scoren, er zijn meer zorgen over de hoeveelheid doelpunten die we maken, dat kan beter. Naast Bram en Luc J. is het Thijs die vandaag verassend linksbuiten staat, kieken wat’t wordt.

De toeschouwers zitten vandaag massaal achter de ramen want er waait een koude oostenwind over het veld. Een paar die-hards staan, net als de koeien, met de kont in de wind en achter de ligusterhaag of de kantine om toch de echte sfeer mee te pakken en op die manier ook vocaal nog wat steun te geven, de boys hebben het nodig.

Harfsen begint vanaf acquit want het is gelijk gevaarlijk over de linkerkant, even Thijs testen, en in de eerste minuut komt de bal al voorlangs. Luc J. heeft moeite te controleren maar kan afleggen op Bram die, met ruimte, op de rand zestien met zijn kont richting het doel staat. De draai met schot duurt dan toch een milliseconde teveel want de poging wordt nog gekraakt en de bal hobbelt net langs de paal. Zo, het eerste signaal is afgegeven aan de tegenstander, die kruipt even in de schulp. Harfsen heeft als vanzelf hierna het overwicht en laat de bal vertrouwd rondgaan.

Feitelijk is er nu niet veel meer aan voor de toeschouwers, als wel eerder gemeld is Harfsen technisch en tactisch erg sterk, ze kunnen goed voetballen en laten de bal rondgaan maar als de zestien in de buurt komt ontbeert de verrassing of het opportunisme. Als het dreigend lijkt wordt de bal er weer uitgehaald en in de driekwarten (’t is net rugby) rondgespeeld naar de andere kant en weer vise-versa. Zo kom je nooit tot een doelkans. Het probleem is dat het vertrouwen op succes ook nog eens wegebt als een dappere poging wordt afgeslagen en leidt tot een counter. Nu heeft Harfsen de verdediging wel aardig op orde maar Winterswijk is wel doelgericht dus ze zijn direct gevaarlijk met schoten en opduikende spitsen voor doelman Joost. De paar toeschouwers langs de kant denken dus aan een één-doelpunt-wedstrijd, de vraag is aan welke kant? De rust brengt verlossing voor een paar vrieskoude vingers, op naar de thee.

Tja, wat moet je nu meegeven in de rust, het spel is niet slecht, het tempo kan wat hoger en de bal moet een keer goed vallen, dan komt het vanzelf goed. We beginnen dan ook onveranderd aan de tweede helft. Het is verfrissend om te zien hoe onbevangen Thijs speelt aan de buitenkant, hij zoekt gewoon de achterlijn en komt regelmatig met bruikbare voorzetten alleen is het aantal poppetjes in de zestien is niet altijd op orde, de kans op een mogelijkheid wordt in ieder geval groter. Het overwicht ook, nu krijgen de toeschouwers het ook warmer, de verwachting stijgt.

Winterswijk is blij dat ze overleven en zolang het 0-0 staat denken ze aan stunten en, nu halverwege de tweede helft, zoeken ze sporadisch de aanval. Het geeft dan wel de ruimte weg die, met name Luc, nodig heeft. Die kan nu een keer ongehinderd voorzetten en als Jasper dan opduikt bij de tweede paal heeft hij de rust om onder de keeper door binnen te schuiven, 0-1.

Nu is de ban gebroken, het is of er weer een loden last van de spelers valt. Het spel wordt wat frivoler, wat opportunistischer en nu volgen ook de kansen zich op. De mooiste is voor Jochem die heel knap inkopt en onderkant lat raakt. De rebound is voor invaller Wilbert die de bal, zwanger van het effect, lijkt binnen te koppen maar via zijn kruin en de grond ziet weghobbelen naast de paal.

Niet getreurd voor Wilbert want in de volgende aanval kruipt hij knap voor zijn verdediger, die hij als een aapje op zijn rug van zich afschud, en hij kan de lage voorzet heel knap over de uitkomende keeper liften, zo het doel in. Een echte spitsen goal en Wilbert is op deze manier aangespeeld zijn gewicht in goud waard.

Het is 2-0 en het is gedaan. Nu is het uitspelen en Winterswijk moet alle zeilen bijzetten om de score niet hoger te laten uitvallen. Als de laatste kans voor Daan en Jasper er dan niet in gaat is het gauw douchen en de kantine in. Die zit al vol met Oranje Harfsen supporters.

Hieronder het verslag van de Stentor

Harfsen won thuis met 2-0 van FC Winterswijk. Trainer Erwin Elders was gematigd tevreden over zijn ploeg: „Het was van onze kant niet altijd even best, Winterswijk had voor rust goede kansen. Over de tweede helft ben ik al met al wel tevreden. Het gat met de degradatie wordt door deze driepunter weer wat groter, en bovenin moeten we proberen zo lang mogelijk mee te doen. Ik denk dat het nog niet klaar is,” is Elders strijdbaar. „Nu we er zo goed voor staan, op de derde plek, moeten we er ook voor gaan.”
Harfsen – FC Winterswijk 2-0 (0-0). 68. Jasper Klumper 1-0, 87. Wilbert Besselink 2-0.