Harfsen wint onbedreigd van Koninklijke UD

David Wijnveldtweg 4
7425AC
DEVENTER

Vandaag begint een serie uitwedstrijden in Deventer bij de Koninklijke UD. Waar Harfsen normaal gesproken een grote supporters schare meebrengt moet het in deze coronatijden doen zonder steun. Gelukkig is de technische staf wat uitgebreid met wat tassendragers zodat er wel foto’s en een verslag gemaakt kan worden voor het thuisfront.

De koninklijke heeft de gloriejaren achter zich liggen maar tonen nog trots de historie op het sportpark, dat is terecht maar sportief wil het dit seizoen (weer) niet lukken. Het kanon zwijgt al heel lang en het eerste team staat stijf onderaan. Maar ze weten te melden dat ze voor het eerst weer compleet zijn na flink wat blessures. Dat is fijn voor hun, maar dat geluk hebben wij weer, is de conclusie. Zelf hebben we Kay in de lappenmand met een ribblessure. Bijna moeten we ook starten zonder zijn vervanger Luc V. als voorstopper want zijn tas met schoenen staat nog in Harfsen. Daar moet nog even een reserve heen en weer rijden. Peter is net op tijd terug met de schoenen en de meeste spelers staan al in de rij handen te schudden als ook Luc het veld op komt. Laten we hopen dat het rommelige begin geen invloed heeft op de concentratie.

Al snel wordt duidelijk dat UD niets in te brengen heeft bij Harfsen. Er wordt goed afgejaagd en de UD spelers schieten de ballen pardoes over de zijlijn of bij de blauwen (uittenue van Harfsen) in de voeten. Verder weet Harfsen goed de ruimtes te benutten. De bal gaat snel van kant naar kant, vaak mensen overslaand om de snelheid in het spel te houden, en de vleugels komen keer op keer dreigend de zestien in. Vooral over links ligt er veel ruimte. De 0-1 kan dan ook niet uitblijven, Chiel komt vrij voor de keeper en schuift na 13 minuten netjes de bal onder in de hoek. De UD-ers zijn nu helemaal de kluts kwijt, heel simpel laat Harfsen de bal rond gaan. Wat dat betreft had de score al snel hoger moeten zijn, daar schort het nog aan. Komt de bal van de achterlijn voor dan zijn er te weinig Harfsen benen in de zestien om de teruggetrokken bal af te maken. Dat manco is niet alleen vandaag te zien dat euvel speelt al langer. Niet voor niets had Gertie vooraf al aangegeven dat er meer van afstand geschoten moet worden. Dat is precies dat Chiel doet in de 23e minuut. Het lijkt een houdbare bal, maar dan ken je het zwabber effect van de schoten van Chiel niet. Deze keeper heeft er in ieder geval moeite mee, de bal glipt door zijn handen en stuitert langzaam in het doel, 0-2.

Het gaat haast te makkelijk, nu wil iedereen wel mee naar voren, verdedigers, middenvelders, van alles duikt er op rond de zestien van de koninklijken maar scoren… ho maar. Onnodig te vertellen dat dit ten koste gaat aan de organisatie, precies in het straatje van UD. Ze hebben nog geen kans gehad maar plots is het 1-2. Door het geklungel komt de spits vrij en kan vervolgens van dichtbij onder Joost door schieten. Plots is er ook het geloof terug, de laatste 5 minuten voor rust zijn voor de UD-ers maar echt gevaarlijk kunnen ze niet meer worden.

Gertie moet even handelend optreden in de kleedkamer. Als het goed gaat moet je juist niet uit de organisatie lopen maar het karwei klinisch afmaken. Voor je het weet loop je alsnog in het mes.
Luc J. komt er bij voorin zodat de Jimmink broers de vleugels weer bemannen. Inmiddels zijn de lichten ontstoken en kunnen we beginnen aan de tweede helft.

Harfsen blijft onverminderd de bovenliggende partij. UD heeft al een paar gele kaarten ontvangen vanwege shirtje trekken bij doorgebroken spelers en na 5 minuten gebeurd het weer. Chiel mag het dit keer proberen van zo’n 25 meter met zijn gevaarlijke schot en dit keer krult hij hem over de muur en met een  stuit voor de keeper is het weer grabbelen. Het is 1-3 en dit is de hattrick voor Chiel. Harfsen trapt niet weer in de val van desorganisatie. De bal gaat mooi rond en waar UD verwacht dat de bal altijd over de vleugels gaat opent zich midden voor het doel de rode zee plotseling en kan Chiel de bal mooi steken op Wilbert. Hij schiet op rand zestien de bal knap binnen onder de uitkomende keeper door, 1-4.

De buit is binnen. De reserves krijgen de kans zich te bewijzen. Wilbert heeft weer goed gespeeld (en gescoord) en wordt afgelost door Peter. En even later mag Bo invallen voor Nick. Bo gaat rechtsbuiten spelen, niet echt zijn natuurlijke habitat maar als je mee mag doen bij het eerste ga je niet zeuren. Achter in wordt er omgezet, Luc V is laatste man met Mark als voorstopper, Luc J gaat meer centraal spelen. Het is nu de tijd vol spelen. Koninklijke UD is machteloos en als ze druk proberen te zetten speelt Harfsen zich er makkelijk onderuit en countert gevaarlijk. Dus bedenkt UD zich twee keer voordat ze dat weer proberen. Het zit er bijna op als eindelijk een voorzet van de vleugels (het is weer Chiel) wordt afgemaakt bij de eerste paal. Peter pikt zo zijn goaltje mee. Sterker nog, hij maakt er twee. In de 92e minuut kunnen Jochem en Peter alleen op de keeper af waarbij Jochem de bal netjes aan Peter laat. De scheidsrechter fluit hierna direct af. Eindstand 1-6.

Man van de wedstrijd is natuurlijk Chiel Jimmink. Met een hattrick en twee assists bevestigd hij zijn vorm van de laatste weken. Nu is het zaak om ook van ploegen te winnen die boven ons staan, dat zullen we de komende weken zien in Winterswijk en Gelselaar.